Miłość można okazywać na wiele sposobów. Nie potrzeba do tego święta przepełnionego pluszowymi serduszkami. Mimo wad, które wiążą się z Walentynkami, dzień ten jest na swój sposób uroczy.

Ja podchodzę do Walentynek z dystansem, nie zwracam na to święto zbytnio uwagi, za to staram się by inne dni w roku były jak dzień zakochanych. Czasem trudno wyrazić swoje uczucia mową. Na szczęście małe gesty mogą znaczyć więcej niż tysiąc słów.

Przyjemność ukochanej osobie można sprawić na wiele sposobów np. piekąc szybkie bułeczki scones w kształcie serduszek i podając je na śniadanie, zaniesione prosto do łóżka :)

walentynkowe bułeczkiwalentynkowe bułeczki

Walentynkowe bułeczki
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 180 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem.
  2. Podgrzewamy mleko z wodą, aby było letnie.
  3. Zimne masło siekamy tworząc wiórki i wrzucamy do misy.
  4. Powoli wlewając letni płyn mieszamy ze sobą składniki. Po połączeniu, przekładamy utworzone ciasto na oprószoną mąkę stolnicę.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm. Z foremek wykrawamy serduszka (lub szklanką kółka). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Przed podaniem studzimy krótką chwilę.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen