Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, rozbełtane jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 4 godziny w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20x33 cm.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. Na połowie powierzchni wykładamy farsz i zawijamy ciasto od dłuższego boku jak roladę.
formowanie
formowanie
4. Każdą roladę kroimy na 14 paseczków.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Paszteciki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Paszteciki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziołami lub makiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczone paszteciki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 50 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min