Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1 .Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i zasypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy tarty ser, resztę cukru, jogurt, sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy i powoli letnie mleko. Wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odrywamy 1/4 części i dzielimy ją na 3. Z każdej formujemy podłużny wałeczek, z którego zaplatamy delikatny warkocz.
formowanie
formowanie
5. Pozostałą (większą) część ciasta dzielimy również na 3, formujemy wałki i zaplatamy w warkocz.
wyrastanie
wyrastanie
6. Drewnianą łyżką robimy wgłębienie w większym warkoczu, skrapiamy go oliwą i kładziemy na nim mniejszy warkocz. Tak przygotowaną chałkę zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Przed pieczeniem skrapiamy chałkę oliwą, posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Następnie posypujemy 3 łyżkami tartego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita
Upieczoną chałkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 30 min