Nie wiem kto powiedział kiedyś, że chałka powinna być słodka, ale postanowiłam to zmienić! Od kilku dni mam w lodówce kilogram parmezanu przywiezionego z Włoch i jego ilość z godziny na godzinę się zmienia. Jednak póki mam dużo sera postanowiłam wykorzystać go do wypieku i dodałam do ciasta drożdżowego.
Nie chciałam jednak piec z niego chleb, a uroczą chałkę. Co prawda dodałam do niej symboliczną ilość cukru, jak w klasycznych przepisach, ale pominęłam jajka. Dodałam jogurt, dużo tartego parmezanu i masło. I wyszła z tego słodko-słona chałka, a do tego dwupiętrowa. Przepyszna serowa chałka, polecam wszystkim miłośnikom chałki i sera.
Oczywiście zamiast parmezanu można użyć innego sera np. tartego koziego, czy nawet tradycyjną Goudę.
Może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy na domowe chałki? Doskonałym wyborem będzie na przykład bananowa chałka z gorzką czekoladą. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Jeśli natomiast nie możecie spożywać glutenu, to mam przepis na chałkę bezglutenową przygotowaną na bazie uniwersalnej mąki bezglutenowej. Polecam!