Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1.Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Następnego dnia myjemy szpinak i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę i posiekany drobno czosnek, całość miksujemy i przelewamy do rondelka. Szpinakowy płyn podgrzewamy, aby był letni. Pozostałą mąkę łączymy z przygotowanym wcześniej zaczynem, solą i drożdżami. Stopniowo wlewamy płyn i wyrabiamy ciasto ręcznie lub maszyną.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. formujemy długą bagietkę, którą przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ze ściereczki robimy ściankę, aby bagietka nam się nie rozrosła po bokach (patrz zdjęcie). Całość przykrywamy jeszcze jedną ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej