Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy długie paluchy, które przekładamy na tacę wyłożoną pergaminem. Paluchy przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-45 minut w ciepłe miejsce.
grillowanie
grillowanie
4. Grilla rozgrzewamy, wyrośnięte paluchy smarujemy oliwą. Kładziemy je na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 4 minuty z jednej strony. Następnie smarujemy je oliwą i przewracamy na drugą stronę. Grillujemy przez kolejne 4-5 minut.
Smakowita
Grillowane paluchy podajemy np. z sosem czosnkowym lub Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 53 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 8 min