Jeśli jesteście miłośnikami domowego fast foodu to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ja przyznaję, że lubię eksperymentować w kuchni tworząc różne wersje smakowe burgerów. Najbardziej chyba lubię domowe burgery z rostbefu i suszonych pomidorów, dlatego specjalnie do tak przygotowanego mięsa wymarzyłam sobie pomidorowe bułeczki.

Przy wypieku hamburgerowych bułeczek pamiętałam o kilku ważnych zasadach. Aby były udane muszą być puszyste, mięciutkie i  posypane sezamem. Wszystkie te warunki spełniają moje bułeczki, a dodatkowo nadałam im pomidorowego charakteru dodając passatę pomidorową.

Idealnie jako dodatek do letniego grillowania :)

Ps. Następnego dnia zrobiłam z nich też kanapki i świetnie się sprawdziły w takiej formie.

Pomidorowe bułeczki hamburgerowe
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g passaty pomidorowej (lub przecieru)
  • 130 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko+ łyżeczka wody
  • 3 łyżki sezamu
Instrukcja
  1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru.
  2. Gotujemy mleko, aby było letnie.
  3. Drożdże zalewamy taką ilością mleka, aby je przykryła. Mieszamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
  4. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą łyżeczką cukru oraz sól.
  5. W rondelku gotujemy wodę z passatą pomidorową, a następnie studzimy.
  6. Do miski w mąką wlewamy rozczyn drożdżowy i chwilę miksujemy. Dalej powoli wlewamy na przemian letnią wodę z passatą i letnie mleko. Cały czas miksując składniki.
  7. Po kilku minutach wyrabiania ciasto osiągnie formę elastycznej kuli (widocznej na zdjęciu).
  8. Wkładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1-1,5 h).
  9. Wyrośniętą kulę z ciasta dzielimy na 9 porcji. Z każdej z nich formujemy kuleczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki stawiamy w cieple na pół godziny.
  10. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy odrobinę wody i mieszamy widelcem. Masą jajeczną smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
  11. Hamburgerowe bułeczki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  12. Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy lub podajemy od razu z burgerem.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen