Przepis

przygotowywanie zaczynu
960 min
przygotowywanie zaczynu

1. Przygotowujemy zaczyn poolish. Łączymy drożdże z wodą, dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiego ciasta. Zaczyn zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 12-16 godzin w ciepłym miejscu.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Następnego dnia wlewamy zaczyn do misy, dodajemy pozostałą mąkę i wodę. Wyrabiamy ciasto krótko mikserem, jedynie do momentu połączenia składników.

pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie

3. Przykrywamy misę miksera i zostawiamy na 20-30 minut.

drugie wyrastanie
70 min
drugie wyrastanie

4. Następnie dodajemy drożdże oraz sól i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez ok. 2-3 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy w misie, przykrytą ściereczką. Po 25 minutach wyciągamy ciasto na blat i krótko składamy jak kopertę. Wkładamy ponownie do przykrytej misy i po kolejnych 25 minutach powtarzamy składanie. Potem zostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut (w sumie 70 minut).

trzecie wyrastanie
40 min
trzecie wyrastanie

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Wkładamy blachę z chlebem i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej