Wiem, że niektórym osobom pieczenie samodzielne chleba wydaje się być czarną magią. W rzeczywistości wcale tak nie jest, a piec chleb mogą nawet zapracowani i leniwi. Przykładem tego jest cykl przepisów na pieczywo nocne. Uzbierałyśmy na blogu już kilka przepisów z tej serii

Pszenny chleb nocny

Nocne bułeczki pszenne

Żytni chleb nocny

Nocny chleb pszenno-żytni

Teraz przyszedł czas na chleb orkiszowy! Wystarczy mąkę orkiszową wyrobić z letnią wodą, drożdżami, solą, cukrem i oliwą, przełożyć do formy i włożyć do lodówki na całą noc. Rano formę wyciągamy, zostawiamy na 30 minut, aby ciasto doszło do temperatury pokojowej. Na koniec zostaje nam już pieczenie chleba i jego konsumpcja.

Łatwiej być nie może :)

nocny chleb orkiszowynocny chleb orkiszowy

Orkiszowy chleb nocny z oliwą
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 550 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut.
  2. Wyrobione ciasto będzie się kleiło do rąk.
  3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Dłonie zwilżamy zimną wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ciasta dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
  4. Rano wyciągamy formę z lodówki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen