Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki przesiewamy do misy. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy sól oraz cukier. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do misy z suchymi składnikami wbijamy jajka. Wyrabiamy mikserem ciasto, wlewając na przemian mleko z rozpuszczonym masłem. Oba składniki dodajemy powoli, aby ciasto się ładnie wyrobiło. Po 5 minutach ciasto osiągnie formę kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po podwojeniu objętości tworzymy dwa wałeczki z ciasta. Każdy z nich dzielimy na 8 części. Z ciasta lepimy okrągłe bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kładziemy na nią połączone ze sobą symetrycznie bułeczki, które stworzą chlebek w kształcie serca (widoczne na zdjęciu). Ulepiony chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami tworzącymi chlebek i pieczemy przez 15-20 minut. Gotowy wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej