Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż będzie miękki. Ugotowane bataty przeciskamy przez praskę lub miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, prażony słonecznik i puree z batatów. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i posypujemy z wierzchu słonecznikiem delikatnie go dociskając. Tak przygotowaną formę przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
pieczenie
4. Następnego dnia wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy do temperatury pokojowej (ok. 20 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 11 godz 10 min
Czas wyrastania: 10 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min