Któż z nas nie lubi maślanych bułeczek? Wydaje mi się niemożliwe, że taki osobnik istnieje, lecz od czasu kiedy poznałam kogoś, kto szczerze nie lubi czekolady, jestem ostrożna w osądach. Ja lubię nie tylko maślane bułeczki, ale lubię z nimi także eksperymentować. W moim piekarniku lądują więc maślane wersje z dodatkami suszonych owoców, w wersji korzennej, czy inne. Zawsze jednak na słodko. Na słodko będzie i tym razem. Od kiedy dawno temu odkryłam chleb z nutką świeżego imbiru zakochałam się na dobre. Imbir pasuje nie tylko do słodkich wypieków, ale również wytrawnych. Jest po prostu świetny i nie rozumiem, czemu nie funkcjonuje jako oczywisty dodatek do pieczywa. Wzięłam więc ten ukochany przeze mnie imbir i wylądował w maślanych. Strzał w dziesiątkę, ot co!
Maślane bułeczki imbirowe
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 5
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru (starty na tarce)
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich jednolite ciasto.
  2. Zagniataj ciasto w misce kilka minut. Powinno mieć elastyczną konsystencję.
  3. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon.
  5. Rulon pokrój na 5 równych części, a z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Zrób w nich krzyżowe nacięcia nożem (jak na zdjęciu).
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Piecz bułeczki ok. 15-20 minut aż mocno zbrązowieją.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen