Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich jednolite ciasto. Zagniataj ciasto w misce kilka minut. Powinno mieć elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon. Rulon pokrój na 5 równych części, a z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Zrób w nich krzyżowe nacięcia nożem (jak na zdjęciu).
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki ok. 17 minut aż mocno zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min