Odkrywanie magii kuchni z całego świata bywa ekscytujące. Szczególnie, gdy kosztujemy dań z miejsc, które odwiedziliśmy jedynie na mapie i z którymi dopiero się zapoznajemy. Ostatnio zainteresowałam się kuchnią gruzińską i okazało się, że ma wiele ciekawych smaków. Poznałam wtedy przepis na chaczapuri.

Chaczapuri to gruzińskie płaskie chlebki. Nie ma na nie uniwersalnego przepisu, ponieważ  istnieje sporo wersji zależnych od regionu. Można je nawet podzielić pod względem kształtu, od łódeczek zapiekanych z jajkiem, po płaskie placki z serem w środku. Te pierwsze znane są jako chaczapuri adżarskie i chętnie je przygotuję następnym razem. Na początek jednak wypróbowałam chlebki imeretyńskie.

Przy okazji tego przepisu mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy z różnych powodów nie posiadają aktualnie piekarnika, a tęsknią za domowym pieczywem. Chaczapuri przygotowywane są, podobnie jak hinduskie Roti - na patelni!

Z serowym farszem można eksperymentować po swojemu. Ja, wykorzystałam te, które miałam pod ręką, czyli wędzony twaróg oraz parmezan. W bardziej klasycznej wersji będzie to mieszanka bundzu i mozzarelli, czy prawdziwa feta.

Ps. Chlebki smakują trochę jak pizza z popularnej sieci restauracji! :)

chaczapurichaczapurichaczapuri

Gruzińskie chlebki - przepis na chaczapuri z serem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 5
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • farsz: 250 g sera np. w proporcji pół na pół - fety i mozzarelli (u mnie wędzony twaróg, mascarpone i parmezan), sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, cukrem.
  2. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby płyn był letni.
  3. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli odstającej od ręki. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ja, połączyłam wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem. Przyprawiłam go solą i pieprzem do smaku.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 5 części.
  6. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny chlebek.
  8. Chaczapuri najlepiej smakują na ciepło! Chlebki podajemy z jogurtem naturalnym lub Smakowitą Ekstra lekko soloną.

Przepis zgłaszam do akcji:

durszlak
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen