Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na focaccię zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Prostokątną formę skrapiamy oliwą (u mnie wymiary 24x34 cm). Ciasto delikatnie rozciągamy i pokrywamy nim powierzchnię formy, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Podrośniętą focaccię dekorujemy plastrami świeżych fig, skrapiamy oliwą, pomiędzy owocami robimy małe wgłębienia palcem. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż będzie rumiana. Upieczoną focaccią wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej