Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu przez przeciągów na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy (skropionej oliwą). Przykrywamy na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami brzoskwini i plasterkami boczku.
pieczenie
pieczenie
5. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Otwieramy piekarnik, posypujemy focaccię serem i dopiekamy jeszcze 5 minut. Na koniec dekorujemy miętą.
Smakowita
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą maślany smak
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min