Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu przez przeciągów na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy (skropionej oliwą). Przykrywamy na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami brzoskwini i plasterkami boczku.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Otwieramy piekarnik, posypujemy focaccię serem i dopiekamy jeszcze 5 minut. Na koniec dekorujemy miętą.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej