Mam na swoim koncie naprawdę wiele focacci. Kiedyś nawet Tosia postanowiła mnie nieco przyhamować w wymyślaniu kolejnych połączeń smakowych, bo przecież nie tylko focacciami ta strona żyje. Musiałam przystopować. Ale moja miłość do focacci nie wygasła. Aż trudno mi uwierzyć, że przez te wszystkie razy nie pomyślałam, żeby stworzyć wersję na zakwasie. Focaccia nieodłącznie kojarzyła mi się z drożdżowym wypiekiem. Lepiej późno niż wcale. Zrobiłam właśnie taki wypiek dzisiaj. Zakwas pszenny, w przeciwieństwie do zakwasu na mące żytniej, ma bardzo delikatny smak. Nie sprawia, że wypieki na nim są kwaskowate. Dlatego najczęściej zakwasu pszennego używa się do wypieków o lekkim miąższu jak bagietki. Świetnie sprawdził się więc również w focacci. Do focacci dodałam jednego z najlepiej pasujących do niej ziół- rozmarynu. Ale jeśli wolicie inne, nie ma przeszkód, żeby zmodyfikować przepis.
Focaccia z rozmarynem (na zakwasie)
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 50 ml wody
  • Ciasto właściwe:
  • 100 g zaczynu
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin pod przykryciem szmatki.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  3. Zagnieć aż ciasto będzie miało elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Rozwałkuj ciasto na płaski placek i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy.
  5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
  6. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Zrób w cieście charakterystyczne dla focacci dziurki palcami i wstaw ciasto do piekarnika.
  8. Piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje.
  9. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen