Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut. Ciasto powinno zacząć mięknąć pod rękami.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Prostokątną brytfankę do pieczenia wysmaruj oliwą. Umieść w niej ciasto i ugnieć, aby pokryło dno. Przykryj brytfankę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni przed upływem czasu wyrastania. W cieście zrób palcami charakterystyczne dziurki, w równoległych odstępach. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź nieco przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej