W dzieciństwie kajzerki były moimi ulubionymi bułeczkami. Dawno ich nie jadłam, dlatego zaplanowałam, że upiekę je na weekend. Jednak zamiast tradycyjnej formy, zdecydowałam, że w cieście znajdzie się puree z pieczonej dyni, które nada bułeczkom pięknego koloru.
Kajzerki sprzedawane w piekarniach zazwyczaj wyróżniają się charakterystycznymi nacięciami robionymi przez maszynę. Kiedyś prezentowałam przepis jak naciąć bułeczki samodzielnie w domu tępą stroną noża. Tym razem jednak zdecydowałam, że uformuję je od podstaw samodzielnie.
W ramach inpsiracji zerknęłam do niezawodnej księgi chleba J. Hamelmana, gdzie znalazłam pomocny rysunek jak kształtować ciasto na chałkę i zabrałam się do kształtowania kajzerek. Jak na pierwszy raz jestem całkiem zadowolona, chociaż domyślam się, że ich zawijanie wymaga wprawy i praktyki.
Jak zrobić puree z dyni? Wybieramy dynię mocno pomarańczową o małej zawartości wody np. hokkaido lub piżmową. Kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy (hokkaido można ze skórką) przez 30 minut w 200 stopniach. Upieczoną dynię miksujemy na gładkie puree.
Dzień dobry. Ile gram musu z dyni należy dodać do przepisu? Mam dużą dynię i mus z całej, to może być za dużo.
Proszę dodać 250g puree.
Przepyszne, zdecydowanie najlepsze bułeczki jakie udało mi się upiec. Dziękuję za super przepis.
Wyglądają apetycznie☺️
Zachęcam do upieczenia 🙂
Można je upiec bez puree dyniowego ?
A czy Pani już przypadkiem nie zadawała tego pytania? Bo odpowiedziałam poprzednim razem 🙂
Dzień dobry,
Można dać puree ziemniaczane, ale bez dodatku musu zaburzą się niestety proporcje. Już prędzej proponuję wykorzystać przepis na np. bułki maślane i ja tak uformować niż kombinować z tą recepturą :)”
Wyszły pyszniutkie robiłam je już dwa razy,,tylko mąkę dałam pół na pół z razową pszenną.
Pozdrawiam
Z razową to świetna modyfikacja, pod warunkiem, że będzie też trochę jasnej mąki, aby kajzerki były mimo wszystko puszyste, a nie zbite, dlatego 50/50 to najlepszy pomysł 🙂
Vynikající a chutné.Díky moc za znamenitý recept.
Wyglądają bardzo bardzo apetycznie i bez wątpienia tak smakują 🙂 Pozdrawiam
Zachęcam do skorzystania z przepisu 🙂
Pozdrawiam
Witam , a czy można je zrobić bez puree dyniowego ?
Dzień dobry,
Można dać puree ziemniaczane, ale bez dodatku musu zaburzą się niestety proporcje. Już prędzej proponuję wykorzystać przepis na np. bułki maślane i ja tak uformować niż kombinować z tą recepturą 🙂
Wpisz treść wiadomośc i dziękuję bardzo
Dzisiaj robiłam bułeczki, są przepyszne,ja dodałam jeszcze na wierzch marmoladki,mało tego że wyglądają ładnie,to są bardzo,bardzo pyszne
Super, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Zrobiłam. Bułeczki są pyszne!!!!!! 🙂
Super! Smacznego 🙂
Pytanko mam-czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?
Mąką orkiszową jasną (typ 700) można spróbować zastąpić, razową niestety nie.
W przypadku tego przepisu wymieszałabym ją jednak z mąką pszenną, ponieważ cały urok bułeczek polega na tym, że ciasto jest plastyczne i można je formować. Dlatego musi być przygotowane z mąki jasnej.
Pozdrawiam serdecznie.
To znowu ja 🙂 dziękuję za odpowiedź,spróbuję z mąką orkiszową jasną bo chciałabym kompletnie zrezygnować z jedzenia innych typów mąki.A odnośnie puree-jakoś specjalnie się je robi?Mieli,gniecie,czy coś takiego?Jakie powinno być,aby było dobre? 🙂 Przepraszam,ale wolę teraz być dociekliwa,bo jak się zabiorę za pieczenie,to za późno na korespondencję 😛 Pozdrawiam 🙂
Ja dynię kroję na kawałki, układam na blasze, polewam oliwą i piekę przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie obieram ze skórki (w przypadku dyni hokkaido nie trzeba), a następnie miksuję z odrobiną oliwy lub wody. Do puree można dodać od razu soli lub cukru czy innych przypraw, ale nie jest to konieczne, bo ciasto później będzie jeszcze przyprawiane 🙂
po prostu śliczne 🙂
Cieszę się, że się podobają 🙂