Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomidory skrapiamy oliwą, kładziemy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w 200 stopniach. Ostudzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mąkę (400 g) wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i pieczone pomidory, razem z sokiem. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Po tym czasie ciasto będzie lśniące i lejące.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy misę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Do podrośniętego ciasta dosypujemy 100 g mąki. Ciasto zagniatamy, aż nie będzie się lepić i formujemy podłużną ciabattę. Ja dodatkowo wykręciłam ciasto, rolując je na podsypanej mąką stolnicy. Uformowaną ciabattę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W wyrośnięte ciasto wbijamy pomidorki koktajlowe. Blachę z przyszłą ciabattą wkładamy do rozgrzanego pieca. Chlebek pieczemy w termoobiegu w temperaturze 250 stopni przez 20-25 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 14 sierpnia 2018 o 23:17
    Ocena:

    Fantastyczny, jak chyba wszystkie przepisy na tym blogu ? mam zamiar wypróbować każdy, chociaż nie wiem czy mi się uda ?

  • Roman 26 lipca 2016 o 16:26

    A czy na mące zytniej typ 2000 tez wyjdzie?

    • Tosia 26 lipca 2016 o 20:48

      Nie, z mąki żytniej razowej nie da się uformować puszystej ciabatty, ta mąka rządzi się innymi prawami. Głównie do wypieków z formy, noi chleby wychodzą cięższe i bardziej zbite, w końcu w mące tej są otręby i nie jest taka lekka jak pszenna jasna.

  • jurek 26 września 2014 o 10:31

    400 g mąki pszennej typ 650 + 100 g

    Tak jest napisane w przepisie. 100g czego?

    Pozdrawiam
    Jurek

  • sandra 2 września 2014 o 13:39

    STUPENDA!!!!
    GRAZIE MILLE E TI ASPETTIAMO ANCORA!
    SANDRA

    QUA TROVI PINTEREST

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej