Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, a każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek, w razie potrzeby podsypujemy je delikatnie mąką. W trakcie wałkowania część ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
smażenie
smażenie
4. Placki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund na stronę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 28 min
Czas wyrastania: 20 min
Czas wypieku: 8 min