Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i topione masło. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko zagniatamy ciasto do połączenia składników
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy kulkę i wałkujemy na okrągły placek. W razie potrzeby podsypujemy wałek odrobiną mąki.
smażenie
smażenie
4. Każdy placem smarujemy z jednej strony topionym masłem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy ok. 30-60 sekund, smarujemy z wierzchu drugą stronę masłem i obracamy , podgrzewamy przez kolejnych 30-60 sekund.
studzenie
studzenie
5. Rumiane placki przekładamy na tacę i przykrywamy ściereczką, aby zachowały ciepło.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 30 min
Czas wypieku: 5 min