Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis!

Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.

W takim razie idealnie się wpisuje w schemat wakacyjnego, leniwego gotowania.

Wystarczy bowiem godzina, by go upiec i kilka akcesoriów kuchennych. Chlebek nie jest drożdżowy, bo drożdże zastępuje soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia), która sprawia, że rośnie podczas pieczenia.

Dzięki temu robi się go szybko i nie trzeba go wyrabiać przez 10 minut ręcznie lub mikserem. Wystarczy tarka na cukinię, miska, łyżka i foremka.

Naprawdę warto spróbować, bo nie wymaga wiele wysiłku, a jest lekki i pyszny :)

tarta cukiniachlebek cukiniowychleb z cukiniąchleb cukiniowy

Chlebek cukiniowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 450 g cukinii
  • 330 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 90 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Instrukcja
  1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok.
  2. Do miski wsypujemy dosączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy cukier i rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.
  4. Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą.
  5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia (ok. 1-2 minuty).
  6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem (powinno sięgać 3/4 wysokości formy).
  7. Chlebek pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawczamy, czy jest suchy - jeśli tak, chlebek jest upieczony.
  9. Wcyiągamy go z piekarnika i formy, studzimy przez podaniem.

Chlebek upieczony przez Panią Magdalenę w konkursie Smakowite wypieki czytelników.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 3.33 z 6 ocen