Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, ziarenka maku i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki jedynie do połączenia. Zajmie to ok. 1,5 minuty. Ciasto powinno być plastyczne.
formowanie
formowanie
2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Posypujemy z wierzchu makiem i przykrywamy ściereczką.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarni rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min