Pewnie każdemu kiedyś zostały ziemniaki z obiadu. Co można z nich zrobić, oprócz kopytek? Oczywiście upiec chleb, a dodatek koperku na ziemniakach będzie smakowym atutem przyszłego wypieku.

Ziemniaki można dodać w kawałkach lub w formie puree i upiec chleb drożdżowy lub na zakwasie. Ja wybrałam do tego zakwas żytni i wyszedł z tego fantastyczny bochenek, który śmiało mógłby nosić nazwę "wiejski".

chleb ziemniaczanychleb ziemniaczany na zakwasiechleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie

Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
  • 250 g puree ziemniaczanego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Mąki łączymy z aktywnym zakwasem, ziemniakami, koperkiem i solą. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy i składamy od dołu ku środkowi i od góry ku środkowi. Złożone jak koperta ciasto przekładamy do misy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  3. Następnie formujemy z ciasta bochenek, który przekładamy do wybranej formy lub wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Wyrośnięte ciasto zostawiamy w formie lub przerzucamy z koszyka na blachę. Nacinamy i pieczemy 10 minut.
  6. Ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen