Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy, zakwas oraz sól. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez ok. 5 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Rabarbar dodajemy do mąki i pozostałych składników. Stopniowo zaczynamy wlewać letnią wodę z sokiem z pomarańczy i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
wyrastanie
3. Po kilku minutach, gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, krótko je wyrabiamy i składamy, formując okrągły bochenek. Uformowane ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscem na 3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez kolejnych 27 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 37 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 37 min