Przepis

przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników
1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy pietruszkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną drobno gruszkę i smażymy przez jeszcze ok. 3 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną gruszkę i pietruszkę, sól oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Gotowe ciasto przekładamy do formy (keksówka 12x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i ewentualnie dekorujemy listkami szałwii. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Chleb pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej