Zastanawiam się czasem jak wyglądało wypiekanie chleba dziesiątki i setki lat temu. Nie było piekarni, czy supermarketów, w których można kupić nafaszerowany chemią bochenek. Wyobrażam sobie, że w każdym domu gospodynie wyrabiały ciasto chlebowe, co musiało być swego rodzaju rytuałem, a później, po wyjęciu go z pieca, w domostwie rozchodził się piękny zapach chrupiącej skórki. Co może łączyć nasze czasy z czasami dawnymi? Może właśnie ten piękny zapach.

Chleb wiejski

Zamarzył mi się chleb- połączenie jedynie mąki razowej i pełnoziarnistej. Dzięki wyrastaniu w koszu, ma piękne "słoje" , które wyglądają rustykalnie i jak z wiejskiego pieca. Spodobało mi się to wyobrażenie, przedstawiam wam więc wiejski chleb na zakwasie.
Chleb wiejski na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g miodu
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. P upływie tego czasu dodaj do zaczynu całą resztę składników i wyrób ciasto.
  3. Wyrabiaj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
  4. Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc (na ok. 8 godzin).
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz ok. 35 minut aż chleb mocno zbrązowieje.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen