Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i wodę, podgrzewamy, aby płyn był letni. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, starty imbir, czosnek i sok z limonki. Powoli wlewamy letnie mleko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 5 minutach ciasto powinno być elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą na 50 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy bochenek o dowolnym kształcie, kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na kolejnych 50 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chleb nacinamy na środku nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40, aż będzie rumiany. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 40 min