Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w miseczce i odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Gdy ciasto będzie jednolite zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 25-centymetrowej, prostokątnej foremki. Uklep ciasto w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 6-8 godzin).
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 12 godz 30 min
Czas wyrastania: 30 min
Czas wypieku: 12 godz