Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ilość wody zależy również od gęstości pesto. Może się okazać, że żeby ciasto było elastyczne należy dodać jej nieco więcej lub nieco mniej. Zagnieć ciasto jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-4 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Wystudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej