Uwielbiam zarażać ludzi moją pasją. Zrozumiałam to, gdy ostatnio moi znajomi z pracy poprosili mnie o zakwas. Zaproponowałam zakwas pszenny, mój ulubiony, a następnego dnia przyniosłam im słoiczki pełne gotowego zakwasu, żeby zacząć przygodę z pieczeniem. Muszę przyznać, że stresowałam się razem z nimi. Pierwsze karmienie uskuteczniliśmy w pracy (co wprawiło w zdumienie większość osób dookoła), a zakwasy zaczęły rosnąć na naszych oczach. Najszczęśliwszą jednak chwilą było przyniesienie przez nich gotowych bochenków następnego dnia. Nie wiem czemu, ale potraktowałam to bardzo osobiście i byłam szczerze wzruszona. Teraz postanowiłam opracować kilka prostych przepisów dla początkujących, którymi mogłabym z ręką na sercu podzielić się z nimi. To jeden z nich- może trochę czekania, ale do zrobienia przez każdego posiadającego zakwas pszenny.
Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym)
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową na ok. 8 godzin.
  2. Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagniataj aż osiągniesz jednolite ciasto a następnie dodatkowo przez kilka minut.
  3. Umieść ciasto w 20 centymetrowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  6. Ostudź przed krojeniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen