Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotowujemy zaczyn, mąki orkiszową łączymy z drożdżami i letnią wodą. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto powoli, aż osiągniemy elastyczne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
wyrastanie
wyrastanie
3. Następnie podsypujemy ciasto mąką i składamy je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy ściereczką oprószoną mąką, ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze, przykrywamy na 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nacinamy według fantazji. Pieczemy w 220 stopniach 15 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Studzimy na kratce i podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 14 godz 6 min
Czas wyrastania: 13 godz 30 min
Czas wypieku: 36 min