Estragon rzadko pojawia się na moim talerzu. Właściwie prawie nigdy, bo jakoś nie miałam okazji z nim eksperymentować. Ostatnio rzucił mi się gdzieś w oczy i zanotowałam sobie, żeby koniecznie wykorzystać go w chlebie. No i zrobiłam to przy najbliższej okazji.

Zapachem nieco przypomina aromat anyżu, więc tak jak przypuszczałam, świetnie połączył się ze smakiem chleba (uwielbiam chleby z anyżem!). Gdy wystawiłam go na ocenę innych, każdy jednogłośnie uznał, że chleb jest pyszny, a posmaczek estragonu "ciekawy".

chleb orkiszowy

Spróbujcie i wy, a estragon znajdziecie w większych supermarketach.

Chleb orkiszowo-żytni z estragonem na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 125 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć w jednolitą masę.
  2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 cm.
  3. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, aż zbrązowieje z góry.
  6. Wyjmij ciasto z foremki i papieru i ostudź na wyciągniętej z piekarnika kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen