Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, topione masło i cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko lub wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione, elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę. W tym czasie do miseczki przekładamy twaróg, dodajemy jagody oraz cukier i zgniatamy składniki widelcem, tak by twarożek zabarwił się na fioletowo.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy na szeroki placek o grubości 0,5 cm. Dzielimy go na 12 części. Każdą część ciasta smarujemy twarożkiem i zginamy na pół.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy zgięte na pół kwadraciki ciasta obok siebie, wypełniając całą keksówkę (patrz zdjęcie). Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch chlebka smarujemy białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min