Przepis

Przygotowanie zaczynu I
10 min
Przygotowanie zaczynu I

1. Zakwas o temperaturze pokojowej dokarmiamy 70 g mąki razowej oraz 60 g letniej wody. Mieszamy i zostawiamy w słoiku bez przykrycia w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).

Przygotowanie pasty otrębowej
5 min
Przygotowanie pasty otrębowej

2. Otręby lub płatki owsiane mieszamy z przyprawami, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na noc.

Przygotowanie zaczynu II
10 min
Przygotowanie zaczynu II

3. Następnego dnia do zaczynu dodajemy 45 g mąki żytniej jasnej i 60 g letniej wody, krótko mieszamy do połączenia składników. Zaczyn zostawiamy w słoiku i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta

4. Po tym czasie zaczyn przekładamy do większej misy. Dodajemy namoczone otręby, 170 g mąki żytniej razowej, 70 g mąki żytniej typ 720, melasę/syrop daktylowy, kawę. 2 łyżki mąki żytniej razowej prażymy na patelni, aż nabierze koloru, dodajemy do pozostałych składników. Do letniej wody wsypujemy sól, mieszamy. Letni płyn wlewamy powoli do pozostałych składników i wyrabiamy krótko ręką ciasto. Ciasto powinno być lepkie i wilgotne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

5. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą lub otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy do formy ciasto. Wierzch smarujemy wodą i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie (ok. 3-4 h). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz smarujemy wodą.

Pieczenie
45 min
Pieczenie

6. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem do 250 stopni przez 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Wbijamy patyczek w chleb, jeśli będzie suchy - chleb jest upieczony, jeśli wilgotny - zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej