Chleb domowy.

Przypuszczam, że w każdej rodzinie , w której od czasu do czasu wypieka się pieczywo jest taki przepis. Jest to bardzo specyficzny chleb, bo  niezwykle łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są:

mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.

Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami :)

banner_final
Chleb domowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
  • otręby lub mąka do podsypania formy
Instrukcja
  1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 10 minut, misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Formę "keksówkę" smarujemy odrobiną masła i obsypujemy otrębami lub mąką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
  3. Ciasto nacinamy w kilku miejscach na skos i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (lub przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut). Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb. Studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 3.83 z 6 ocen