Chleb domowy

chleb domowy

Chleb domowy.

Przypuszczam, że w każdej rodzinie , w której od czasu do czasu wypieka się pieczywo jest taki przepis. Jest to bardzo specyficzny chleb, bo  niezwykle łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są:

mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.

Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami :)

4.0 z 2 ocen

Chleb domowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 1
 

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
  • otręby lub mąka do podsypania formy

Instrukcja
  1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 10 minut, misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Formę „keksówkę” smarujemy odrobiną masła i obsypujemy otrębami lub mąką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
  3. Ciasto nacinamy w kilku miejscach na skos i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (lub przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut). Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb. Studzimy na kuchennej kratce.

22 Odpowiedzi na “Chleb domowy”

  1. fiona
    Maj 24, 2012 godz. 08:23 #

    i wychodzi Ci za przeproszeniem gniot ;) …. policzmy jeszcze raz …..400 mąki 300 wody plus dodatki to około 1 kg……przyjęta niepisana zasada mówi na każde 1kg godzina pieczenia i na koniec ;) jeśli mogę pieczenie cały czas w temp 220 spali ci wierzch na czarno …pozdrawiam , miłego dnia

    • pelagia
      Październik 6, 2013 godz. 01:21 #

      tez mi wyszedl taki gniot wlasnie

      • Październik 6, 2013 godz. 10:07 #

        Ale „pani Fiona” nawet nie przeczytała ze zrozumieniem przepisu, nie mówiąc już o próbie upieczenia go.
        Pozdrawiam.

  2. Maj 24, 2012 godz. 08:56 #

    Chleb nie posiada licznych dodatków, oprócz otrębów do podsypania formy, więc waży mniej niż kg.
    Są różne szkoły pieczenia i istnieje także przyjęta zasada, że chleby do 1 kg piecze się przez 40 minut, gdybym piekła godzinę wtedy bym miała wierzch spalony na czarno.
    To samo tyczy się piekarnika, każdy piekarnik grzeje inaczej, ale 220 stopni to nie jest wcale wysoka temperatura pieczenia chleba. Po 10 minutach można zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, ale nie chciałam komplikować, to chleb dla początkujących, a wyszedł jak należy.
    Wiadomo, że chleb pieczony na drożdżach nie jest tak zwarty jak ten na zakwasie, ale pukając dół chleba usłyszałam charakterystyczny dźwięk, a naciskając kromkę wracała do swej formy co oznacza, że nie wyszedł z tego gniot.
    Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii, dlatego pozdrawiam.

  3. edyta
    Czerwiec 24, 2012 godz. 21:37 #

    Witam wlasnie robie chlebek nie mam poecia czy wyjdzie zobacze z jakies 30 min.do Fiony: 300 i 400 to 700 nie kilogram nic w przepisie nie ma o dodatkach. 700 gr. to nie 1kg i nie pieczemy 1h. tylko 30% z godziny nawet ze szkoly 1kg na godzine wychodzi 40 min. trzeba czytac uwaznie przepisy i obliczyc sobie a nie tak bez pardonu wysylac opinie
    Chlebki sa super przepis na dukanowy chlebek rozslawilam wsrod znajomych. Wlasnie jestem na dukanie i bardzo sie przydal :0) Edyta

  4. Czerwiec 25, 2012 godz. 22:08 #

    Mam nadzieję, że chleb domowy udał się tak samo dobrze jak dukanowy chlebek.
    Cieszę się, że są tu czytelnicy, którzy potrafią czytać przepisy ze zrozumieniem, a nie krytykować bezpodstawnie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  5. Wrzesień 26, 2012 godz. 07:29 #

    Chlebek wygląda bardzo dobrze zdjęcie super. Mam trochę zmodyfikowany przepis ciotki mojej z siemiem lnianym zmielonym. Ale twój na pewno przetestuje. Mam pytanie dlaczego używasz drożdży instant?

    • Wrzesień 26, 2012 godz. 10:08 #

      Witam.
      Na stronie mamy też przepis na chleb pszenny z siemieniem lnianym, zachęcam do spróbowania http://smakowitychleb.pl/chleb-pszenny-z-siemieniem-lnianym/
      Co do kwestii z drożdżami..
      Tutaj opisuję jaka jest różnica między drożdżami suszonymi, a świeżymi http://smakowitychleb.pl/drozdze-swieze-czy-suszone-2/
      Przy odrobinie wprawy nie ma znaczenia, których się użyje, bo efekt jest podobny, tyle, że suszone miesza się od razu z suchymi składniami i nie trzeba robić rozczynu. Dlatego ich używam, bo chleby z ich użyciem robi się szybciej.
      W notce wyżej podałam przelicznik, więc łatwo można je zamienić w każdym przepisie na świeże/
      Pozdrawiam :)

  6. Karolina
    Maj 5, 2013 godz. 12:06 #

    mam takie pytanie, czy po pierwszym wyrastaniu chleba trzeba zagnieść jeszcze raz ciasto czy wystarczy po prostu przełożyć je do foremki?pytam, bo jak robiłam chlebek pizzowy (wiem, że to pewnie co innego bo inny chlebek) to go zagniotłam po pierwszym wyrastaniu i wyszedł bardzo fajny. Zawsze mam ten sam dylemat przy chlebach, które wyrastają dwa razy, czy trzeba je zagniatać po pierwszym wyrastaniu czy nie.

    • Maj 5, 2013 godz. 16:26 #

      Ponowne wyrabianie nie jest konieczne, ale to przydatna technika. Dzięki odgazowaniu wyrastającego ciasta i jego ponownemu zagniataniu, rozprowadza się równomiernie siatkę glutenową, stymulując przy tym drożdże. Można w ten sposób kontrolować konsystencję ciasta i wpływać na jego końcową strukturę. Ciasto podwójnie wyrabiane będzie bardziej porowate i miało piękne dziurki.
      Chleb bez wyrabiania wychodzi bardziej zbity. Wszystko w takim razie zależy od tego jaki chleb się chce upiec.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  7. pelagia
    Październik 6, 2013 godz. 00:06 #

    Zrobilam wszystko jak w przepisie co do grama,mil wsio i kurka nic mi nie urosl przez godzine chlepbek :/

    • Październik 6, 2013 godz. 10:02 #

      Jeśli w ciągu godziny ciasto nie urosło ani trochę, to znaczy, że gdzieś został popełniony błąd. Czy użyła Pani drożdży świeżych, czy suszonych? Czy ciasto wyrastało w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów i czy woda dodawana do ciasta była letnia, ale nie gorąca? I czy było wyrabiane przez 10 minut? Jeśli ciasto nie rośnie to zazwyczaj drożdże są nieaktywne/stare, ciasto jest źle wyrobione lub wyrasta w nieodpowiednich warunkach.
      Odsyłam również do wpisu „Dlaczego mój chleb się nie udał”, gdzie można znaleźć wskazówki na temat domowego wypieku chleba http://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/

  8. Irena
    Styczeń 10, 2014 godz. 22:40 #

    Chlebek upiekłam w automacie,wyszedł pyszny już zostały tylko okruchy.Dodałam odrobinę ziół prowansalskich i użyłam mąkę typ 1050.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)

    • Styczeń 13, 2014 godz. 09:36 #

      Ciekawa modyfikacja :)
      Pozdrawiam.

  9. Marta
    Styczeń 24, 2014 godz. 17:47 #

    Witaj Tosiu mam putanie brytwanke trzeba posnarowac masłę?? pytam bo dopiero sie ucze gotowac i mam 13 lat

    • Styczeń 24, 2014 godz. 18:18 #

      Witam serdecznie.
      To zależy od formy, w przypadku silikonowych, czy nieprzywierających nie trzeba, z innymi lepiej już tak. Wystarczy posmarować odrobiną masła i posypać płatkami owsianymi/mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
      Ps. Może poradzić, który przepis wybrać na początek?

  10. Ida
    Luty 13, 2014 godz. 14:48 #

    Witaj Tosiu,
    jaki może być powód tego, że miąższ moich chlebów nie jest taki miękki, elastyczny, z dziurkami, jak na Twoich zdjęciach. Za każdym razem wychodzą mi zwarte, takie jak na zakwasie, ubite i jakby słabo wyrośnięte, choć smaczne. Nie mogę dojść co robię nie tak. Za mało płynów? Źle wyrobione? Staram się robić wszystko dokładnie jak w przepisach.
    Pozdrawiam

    • Luty 13, 2014 godz. 17:33 #

      Witaj.
      Nie wiem dokładnie co robisz, przyczyna może leżeć w wielu czynnikach. Ciasto jest za słabo wyrabiane, przez co za mało elastyczne.
      Ilość drożdży jest źle obliczona, często czytelnicy mylą się i zamiast np. 10 g świeżych drożdży, dają 100 g, czyli kostkę!
      Inną sprawą jest ciepło, być może ciasto nie wyrastało w ciepłym miejscu bez przeciągów lub wysychało, bo nie było przykryte w czasie wyrastania.
      Również ważna jest temperatura wody dodawanej do ciasta, powinna być letnia.
      Mam nadzieję, że jakoś pomogłam.
      Pozdrawiam :)

  11. Ilona
    Marzec 8, 2014 godz. 15:21 #

    Witam, a czy do tego właśnie chleba można dodać siemię , ziarna dyni, słonecznika ? Nie zmieni to jego konsystencji- czy nie będzie gliniany ?

    • Marzec 9, 2014 godz. 11:27 #

      Witam, można tutaj dodać ziarna, jeśli chodzi o garść – kilka łyżek, konsystencja ciasta niespecjalnie się zmieni i nie trzeba wtedy wprowadzać modyfikacji.
      Pozdrawiam i powodzenia :)

  12. Jarek
    Wrzesień 4, 2014 godz. 12:34 #

    Witaj Tosiu piekac chlebek nie trzymalem sie okreslonego czasu i przedwczesnie wyciagnalem ciasto z piekarnika pomocy nie wiem co mam dalej robic Tosiu przybadz z pomoca

    • Wrzesień 4, 2014 godz. 14:10 #

      Witam serdecznie,
      To zależy w jakim stanie jest teraz ciasto i jak się dopiekło.
      Chyba nigdy tak nie robiłam, ale myślę, że można je włożyć ponownie do rozgrzanego piekarnika i spróbować dopiec.

Zostaw komentarz

Ocena: