Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, posiekany koperek, oliwę i sól. Połowę cukinii ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą część siekamy w drobną kosteczkę. Warzywo dodajemy do misy z mąką. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do misy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-2,5 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto kładziemy na oprószonym mąka blacie. Składamy je i formujemy na kształt wiklinowego koszyka. Koszyk smarujemy oliwą lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do koszyka złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Po 2 h rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę. Możemy je dodatkowo naciąć. Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni, wyłączamy termoobieg i ustawiamy tryb pieczenia góra-dół. Chleb pieczemy jeszcze przez ok. 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej