Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Obierz buraka ze skóry i zetrzyj na tarce. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj buraki i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto dolewając wodę. Zagniataj aż uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i od czasu jej osiągnięcia jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj okrągły bochenek i połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wsadź chleb do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut aż lekko zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej