Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na głęboką patelnię i podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany czosnek, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podgrzewamy 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę i smażymy jeszcze 2 minuty, farsz studzimy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aż płyn będzie letni. Stopniowo go wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie na 3,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 porcji, formujemy delikatnie kule i kładziemy w odstępach na pergaminie na blasze lub tacy. Przykrywamy na 30 minut.
formowanie
formowanie
5. Wyrośnięte bułeczki przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na środku wykładamy 2-3 łyżki szpinaku i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi, tworząc sakiewkę. Delikatnie ją spłaszczamy i cienko wałkujemy na placek z farszem.
smażenie
smażenie
6. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy po jednym chlebku i smażymy z dwóch stron, w sumie przez ok. 5 minut, aż chaczapuri będą rumiane.
Smakowita
Chlebki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub na zimno np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min