Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do drugiej miski ścieramy na tarce o grubych oczkach cukinię, przekładamy ją na sitko, dajemy szczyptę soli i zostawiamy na chwilę. Po kilku minutach odsączamy z wody. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukinię, drożdże, sól, zioła prowansalskie oraz cukier. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Dodajemy też oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 7 minutach ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasta wykładamy na blat, podsypujemy je kaszą manną, aby nie kleiło się do rąk i formujemy 5 okrągłych bułeczek, kładąc je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Bułki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 3 października 2017 o 16:14
    Ocena:

    W porzo bułki, piekłam je juz wiele razy, również jako bagietki, wychodzą mi stosunkowo zbite, ale poza tym dobre. Dzisiaj zamieniłam mąkę na wyższy typ i zrobiłam dwa chleby, bo nie ma chyba na blogu chleba na drożdżach z cukinią. Wyglądają i pachną bosko, więc spodziewam się, że w smaku też nie zawiodą. A może nawet przebiją bułki. 😉

  • Dorota 17 lutego 2016 o 18:39

    Proszę mi napisać czy do bułeczek z cukinią, zamiast mąki pszennej może być ryżowa ,lub kukurydziana? bo nie mogę żadnego zboża,pszenicy itp i mam problem z dobrym pieczywem . . Pozdrawiam Dorota.

  • Beczinda 31 października 2013 o 08:38
    Ocena:

    To będą jedne z moich ulubionych bułeczek 🙂

  • Marta 14 lipca 2013 o 21:36

    Moje również były pyszne i szybko zniknęły. Na pewno powtórzę bo zaczyna się sezon na cukinię. Pozdrawiam.

  • patrycja 25 czerwca 2013 o 19:54

    Super przepis. Zrobiłam dzisiaj te bułeczki i nie mogłam się nimi najeść, są przepyszne. 😛

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej