Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Botwinkę myjemy i kroimy w kosteczkę, młode buraczki (jeśli są w pęczku) obieramy i również drobno kroimy. Na patelni lub w rondelku topimy masło. Wrzucamy posiekaną botwinkę i smażymy przez kilka minut, następnie zalewamy sokiem z buraków i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, posiekany koperek i sól. Ciepły sok burczany z podsmażoną botwinką dodajemy stopniowo do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy je na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blachę. Bułki przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej