Przyznam, że bułeczki scones robiłam po raz pierwszy i już wiem, że na tym się nie skończy! Smakują idealnie z kawą czy herbatą, a ich wypieczenie zajmuje tylko 15 minut. Jest coś relaksującego w wykrawaniu szklanką kółek z ciasta i obserwowaniu, jak szybko unoszą się w górę w piekarniku.

Bułeczki trzeba zjeść od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Ewentualnie można podgrzać je w piekarniku lub w tosterze, ale ostrzegam, że to nie to samo. Najlepszym pomysłem jest chyba wykrojenie tylu babeczek, ile planujemy zjeść (plus kilka, których nie planujemy) i zamrożenie reszty ciasta. W ten sposób codziennie będziemy mogli mieć pyszne scones na popołudniową herbatkę.

Brytyjskie bułeczki Scones z rodzynkami (ok. 20 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g miękkiego masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • ok. 3 łyżki mleka
  • 100 g rodzynek sułtańskich
1. W małej miseczce zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw, aby zmiękły.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder i szczyptę soli, ponownie mieszając. Dodaj resztę składników łącznie z odsączonymi z wody rodzynkami i rozpocznij zagniatanie ciasta.
4. Gdy ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, obsyp stolnice/blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Odwróconą szklanką powycinaj kółka i układaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika.
5. Piecz przez ok. 15 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
Śliwka
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen