Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i posiekaną drobno botwinkę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, a w środku robimy dziurkę owijając bajgla wokół palca.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy uformowane bajgle i gotujemy po 30 sekund na stronę. Następnie odsączamy z wody i smarujemy z wierzchu jajkiem. Dodatkowo możemy posypać np. makiem.
pieczenie
pieczenie
6. Bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą lekką soloną.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min