Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy wybrane mąki, dodajemy podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem, drożdże, twaróg i sól.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką lub mikserem jedynie do połączenia. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Ręce zwilżamy wodą, przekładamy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ulubionymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 2 godziny i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli nie będzie się kleiło - ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie obklejony ciastem - wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min