Dzisiaj ukłon w stronę bezglutenowców, bo ostatnio trochę zapomniałam o dziale z wypiekami bezglutenowymi i dawno nie było nowej receptury. Pomijając chleb czystoziarnisty, który można upiec również w wersji bez glutenu, ale miałam na myśli jednak wypieki z mąką. Opracowując receptury na bezglutenowe chleby nauczyłam się już dwóch głównych zasad, które sprawiają, że wypieki te wychodzą udane, a do tego są smaczne. Po pierwsze warto pomieszać ze sobą kilka gatunków mąk. U mnie w misie znalazła się mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana oraz mąka konopna. Jeśli macie w szafkach innych mix mąk to nie ma problemu, proporcje mogą się ewentualnie zmienić nieznacznie o jakieś 20-30 ml, więc wystarczy kontrolować konsystencję ciasta przy wyrabianiu. Masa powinna być plastyczna. Oprócz mąk ważny jest dodatek, to mogą być jajka, namoczone ziarna, mus dyniowy, banany z ryżem lub ziemniaki. Dziś wybrałam podsmażony szpinak z czosnkiem oraz twaróg. W wersji wegańskiej twaróg zastąpicie po prostu tofu. A szpinak możecie przyprawić po swojemu, czy to będą listki świeże, czy mrożone to już Wasza decyzja. Czuję, że polubicie ten wiosenny przepis. Czekam na komentarze czy wypiek się udał :) Bezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiemBezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiemBezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiem
Bezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 500 g mąk bezglutenowych (u mnie gryczana, ryżowa, jaglana i konopna)
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 150 g podsmażonego szpinaku z czosnkiem
  • 100 g półtłustego lub chudego twarogu
  • 330- 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch: ulubione ziarna
Instrukcja
  1. Do misy wsypujemy wybrane mąki, dodajemy podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem, drożdże, twaróg i sól. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką lub mikserem jedynie do połączenia. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina.
  2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Ręce zwilżamy wodą, przekładamy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ulubionymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 2 godziny i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli nie będzie się kleiło - ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie obklejony ciastem - wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen