Mam to szczęście, że nie muszę być na diecie bezglutenowej. Szczerze współczuję wszystkim, którzy nie mogą jeść tradycyjnego pieczywa. Dlatego wykorzystuję swoje doświadczenie w pieczeniu i od czasu do czasu szykuję przepis na bezglutenowe wypieki. Nauczyłam się już, że sukcesem jest dodanie do ciasta czegoś co nawilży wypiek i sprawi, że miąższ nie będzie taki zbity. To może być ryż i rozgniecione banany, albo puree ziemniaczane. Rozpoczął się sezon na śliwki, więc tym razem wykorzystałam domowe powidła śliwkowe, a wierzch chleba również ozdobiłam śliwkami. Mąki bezglutenowe możecie wymieszać jakie chcecie, u mnie przeważyła w cieście mąka gryczana, bo fajnie komponuje się ze śliwkami. Wykorzystałam też ziemniaczaną i jaglaną. Bezglutenowy chleb śliwkowyBezglutenowy chleb śliwkowyBezglutenowy chleb śliwkowyBezglutenowy chleb śliwkowy
Bezglutenowy chleb śliwkowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 600 g dowolnych mąk bezglutenowych (u mnie gryczana, ziemniaczana i jaglana)
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2-3 śliwki
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto minutę do dokładnego połączenia składników.
  2. Formę keksówkę smarujemy olejem/oliwą, wykładamy pergaminem, smarujemy go również wewnątrz (dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy). Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy połówkami śliwek. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
  3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen