Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto minutę do dokładnego połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
2. Formę keksówkę smarujemy olejem/oliwą, wykładamy pergaminem, smarujemy go również wewnątrz (dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy). Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy połówkami śliwek
wyrastanie
wyrastanie
3. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min