Bezglutenowy chleb śliwkowy przygotowałam na bazie mojego doswiadczenia w pieczeniu domowych bochenków. Nauczyłam się już, że kluczem do sukcesu w wypiekach bezglutenowych jest dodanie do ciasta czegoś, co nawilży wypiek i sprawi, że miąższ nie będzie taki zbity. To może być ryż i rozgniecione banany albo puree ziemniaczane.
Rozpoczął się sezon na śliwki, więc tym razem wykorzystałam domowe powidła śliwkowe, a wierzch chleba również ozdobiłam śliwkami.
Mąki bezglutenowe możecie wymieszać, jakie chcecie – u mnie przeważyła w cieście mąka gryczana, bo fajnie komponuje się ze śliwkami. Wykorzystałam też ziemniaczaną i jaglaną.
Jeśli szukacie więcej przepisów na pieczywo bezglutenowe zapraszam tutaj. Mogę polecić idealny przepis na chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy) lub szybkie bezglutenowe podpłomyki, również w takiej wersji. A dla zaangażowanych domowych piekarzy mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany. A jeśli coś wymaga wyjaśnienia – pytajcie w komentarzach. Chętnie przeczytam, jak wyszły Wasze chleby?