Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Banany zgniatamy widelcem. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże, banany. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła oraz kawałeczkach czekolady i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się dobrze połączą, a ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
formowanie2
formowanie2
3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z trzech kawałków formujemy długie wałeczki i zaplatamy chałkę jak warkocz. Czwartą część dzielimy na 3 części i robimy z nich mniejsze wałeczki, również zaplatamy na warkocz.
formowanie
formowanie
4. Na środku wierzchu większej chałki umieszczamy wałeczek lub np. rączkę drewnianej łyżki w taki sposób, aby zrobić w niej delikatne wgłębienie. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i umieszczamy mniejszą chałkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Złączone warkocze przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chałkę z wierzchu smarujemy białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 25 minut, aż chałka będzie rumiana.
Smakowita
Upieczoną chałkę studzimy. Podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min