Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy po łyżce zaczynu i wyrabiamy jeszcze ok. 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie krótko składamy ciasto w misce. Zwilżamy dłonie wodą, łapiemy ciasto od dołu i naciągamy na środek, czynność powtarzamy z 4 stron. Przykrywamy ciasto na 30 minut. Następnie oprószamy mąką blat, dzielimy ciasto na dwie części i formujemy kule. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Z wyrośniętego ciasto formujemy dwie podłużne bagietki. Przekładamy ja na blachę wyłożoną pergaminem. Formujemy ze ściereczek wałeczki i ustawiamy je po bokach bagietek, aby się nie rozrosły. Przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 1-1-,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-9 minut. Wyciągamy bagietki z piekarnika gdy będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 14 godz 24 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 24 min