Dawno na blogu nie było przepisu na porządne bagietki. Moja ulubiona receptura to wciąż ta pochodząca z książki "Chleb" J. Hamelmana, czyli bagietki na zaczynie poolish. Postanowiłam wykorzystać jego kolejną recepturę, tym razem na bagietki na zaczynie pate fermentee. Jest on zbliżony do zaczynu poolish, ale proporcje się trochę różnią. Bagietki wychodzą chrupiące i rumiane, ale mam wrażenie, że ich miąższ jest delikatniejszy i mają mniejsze pęcherze niż w przypadku poprzedniego przepisu. Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały kolejne znakomite bagietki, koniecznie musicie spróbować :)
Bagietki na zaczynie pate fermentee
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 115 g mąki pszennej typ 650
  • 75 g letniej wody
  • 5 g soli
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 340 g mąki pszennej typ 650
  • 225 g letniej wody
  • 5 g soli
  • 2 g suszonych drożdży instant
Instrukcja
  1. Zaczyn:
  2. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
  3. Ciasto:
  4. Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy po łyżce zaczynu i wyrabiamy jeszcze ok. 3 minuty. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
  5. Po tym czasie krótko składamy ciasto w misce. Zwilżamy dłonie wodą, łapiemy ciasto od dołu i naciągamy na środek, czynność powtarzamy z 4 stron. Przykrywamy ciasto na 30 minut.
  6. Następnie oprószamy mąką blat, dzielimy ciasto na dwie części i formujemy kule. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  7. Z wyrośniętego ciasto formujemy dwie podłużne bagietki. Przekładamy ja na blachę wyłożoną pergaminem. Formujemy ze ściereczek wałeczki i ustawiamy je po bokach bagietek, aby się nie rozrosły. Przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 1-1-,5 h.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-9 minut.
  9. Wyciągamy bagietki z piekarnika gdy będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Bagietki na zaczynie pate fermenteeBagietki na zaczynie pate fermenteeBagietki na zaczynie pate fermentee
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen