Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy suszone drożdże, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto na bagietkę czosnkowo-ziołową zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
3 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie do naczynia blendera wrzucamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie, zielone masło.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na na bagietkę czosnkową podsypujemy mąką i i składamy rozciągając górną część ku środkowi, odwracają ciasto o 180 stopni i znów rozciągając od góry ku środkowi. Czynność powtarzamy 4 razy. Następnie rolujemy długi wałek, z którego formujemy bagietkę.
wyrastanie
40 min
wyrastanie
5. Bagietkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, a po bokach kładziemy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
przygotowywanie wierzchu
3 min
przygotowywanie wierzchu
6. Po tym czasie nacinamy z wierzchu bagietkę, tworząc \"przedziałek\". Smarujemy go masłem czosnkowo-ziołowym i wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach, aż bagietka czosnkowo-ziołowa będzie rumiana. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Gabriela 10 kwietnia 2019 o 12:53

    Rewelacja!!

  • Ela 16 listopada 2016 o 17:30

    Czy ciasto na tę bagietkę wyrabiam w takim normalnym mikserze? Musi być jakaś konkretna końcówka?

  • joanna 18 września 2016 o 19:42

    Chcę upiec tę bagietkę, mam jednak problem czy chodzi o drożdze instant czy inne.Mam tylko instant, i .Pytałam w sklepach o drożdze suszone ale też tylko instant są dostępne.Ot, dylemat.

  • Zuza 21 czerwca 2016 o 23:34

    A gdyby zastąpić drożdże w proszku, normalnymi drożdżami to ile gr potrzeba? Z góry dzięki za odpowiedź:)

  • Karolina 10 maja 2016 o 07:18

    Dzien dobry

    Czy mozna pomieszac mąkę 650 z pszenną razową lub z żytnią?

    • Tosia 11 maja 2016 o 12:57

      Dzień dobry,
      Żytnia nie wchodzi w grę przy takim wypieku drożdżowym, a do tego formowanym. Mąki razowej można dać jakieś 100 g, ale ona też do takich formowanych średnio się nadaje i będzie trzeba dać więcej wody, ale da się to zrobić.
      Lepiej wypadnie tu orkiszowa jasna (wtedy proporcje bez zmian) lub pełnoziarnista (trochę więcej wody).

  • kika 27 kwietnia 2016 o 20:24

    Było pysznie , moje dzieci zachwycone

  • krzysztof 29 marca 2016 o 03:14
    Ocena:

    bardo się cieszę że można wyszukać takie przepisy w internecie

  • Adri 21 marca 2016 o 17:23

    Wygląda niesamowicie pysznie! Na pewno wypróbuje 🙂

    Pozdrawiam

  • Doris 4 marca 2016 o 12:44
    Ocena:

    Witam,

    ciasto nie rosło, kleiło się do palów, nie chciało się uformować… jednak efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :d
    BYŁO PRZEPYSZNIE, PACHNĄCO 😀

    DZIĘKUJĘ ZA TEN PRZEPIS JEST GENIALNY 😀

    • Tosia 4 marca 2016 o 16:05

      Cieszę się, że to historia z happy endem! A ostatecznie ciasto urosło? Czasem trzeba być cierpliwym 🙂 Co do lepiącego ciasta, a jakich drożdży Pani użyła i czy była używana waga kuchenna? W razie czego na przyszlość jak ciasto się lepi to można śmiało podsypać odrobiną mąki 😉

  • gin 22 lutego 2016 o 19:17

    Często piekę bułeczki z czosnkiem, bagietka to też świetny pomysł 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej